Batarya Kullanım Kılavuzu

• Acil aydınlatma kitleri, üzerinde belirtilen çalışma voltajında, kesintisiz hat üzerinde çalıştırılmalıdır. Bakım ve test durumları dışında enerji asla kesilmemelidir. Cihazın bağlandığı hattın sürekli olarak kesilip açılması floresan ampulleri ve bataryayı yıpratır.

• Acil aydınlatma kitleri, üzerinde belirtilen çalışma ortam sıcaklıkları dışında bir ortamda uzun süre çalıştırılmamalıdır. Çalıştırılırsa bu durum cihazın ve bataryanın zarar görmesine neden olabilir.

• Acil aydınlatma kitleri, üzerinde belirtilen IP Koruma Sınıfı şartlarına uygun ortamlarda çalıştırılmalıdır. Cihazın belirtilen şartların dışındaki ortamlarda çalıştırılması, cihazın ve bataryanın zarar görmesine neden olabilir.

• Bataryanın ilk şarj süresi, 1 saat kapasiteli ürünler için 48 saat, 3 saat kapasiteli ürünler için 96 saattir. Sonraki şarjlarda bataryanın tam dolu hale gelmesi için, 1 saat kapasiteli ürünler için 24 saat, 3 saat kapasiteli ürünler için 48 saat yeterlidir.

• Acil aydınlatma kitlerinin uygulamasında; batarya, armatür işletmeye alınacağı zaman acil kit devresine bağlanmalıdır. Armatürün montaj sonrası işletmeye alınma zamanının uzun olduğu durumlarda, gerekli kontroller yapıldıktan sonra batarya soketinden çıkarılmalıdır.

• Acil aydınlatma ve acil yönlendirme armatürleri uygulamalarında; batarya montajlı olarak geldiği için uzun süre depolanmamalıdır. Enerji verilmeden uzun süre soketinde takılı olarak bekletilen bataryalar geri dönüşü olamayacak şekilde arızalanabilmektedir.

• Bataryalar, kullanılmadığı durumda aylık %15 kapasite kaybı gösterir. Ürünlere monte edilmiş olarak sevk edilen bataryalar 3 aydan fazla depolanmamalıdır. Soketinden çıkartılmış bir bataryada bu süre 6 aya kadar uzatılabilir. Bataryanın 40°C üzeri sıcaklıkta depolanması önerilmez.

• Uzun süre depolanan bataryalar, tam kapasiteye ulaşmak için iki ila on şarj döngüsü gerektirebilir.

• Acil kit uygulamalarında sürekli hat altı ayda bir kesilerek batarya kapasiteleri test edilmelidir. Bu test yapılmadan önce, hat üzerinde 1 saat kapasiteli ürünler için 24 saat, 3 saat kapasiteli ürünler için 48 saat süresince kesinti olmadığı ve bataryanın yeterince şarj edildiği doğrulanmalıdır. Bu tespitlerden sonra cihazın enerjisi kesilerek lambaların “Acil Yanma
Süreleri” takip edilmelidir. Testi yapan operatör tarafından acil aydınlatma kitlerinin en az beyan süresi kadar yandıgı dogrulanmalıdır.
Beyan sürelerin altında kalan armatürlerdeki bataryanın kullanım ömürlerinin sonuna gelindigi operatör tarafından ilgililere bildirilmeli ve batarya değişimi yapılmalıdır.

• Bataryanın değişimi yapılacağı zaman öncelikle cihazın enerjisi kesilmeli, sonrasında eskimiş batarya eşdeğer bir batarya ile değiştirilmelidir. Batarya değişiminde değerinden küçük bataryalar, cihazın çalışmamasına; değerinden büyük bataryalar ise, cihazın arızalanmasına neden olabilir.

• Kullanım dışı bataryalar çöpe atılmamalı, atık toplama merkezlerine götürülmeli ya da bu merkezlere göndermesi için üretici firmaya teslim edilmelidir.